Böcker

Skapades coronaviruset av vaccinindustrin och Bill Gates? Är viruset ett biovapen? Bör skulden läggas på 5G-tekniken? Är pandemin rentav en gigantisk bluff?

Coronapandemin har inte bara orsakat död och nedstängningar. Den har också framkallat konspirationsfeber. Viruset hade knappt lämnat Wuhan innan konspirationsteorierna började spridas i sociala medier. Snart satte de också avtryck i verkligheten: mobilmaster stacks i brand, folk vägrade följa restriktionerna, pandemiförnekare protesterade på gatorna och vaccinationsviljan minskade.

I USA blev Donald Trump den främsta spridaren av falska påståenden. De handlade inte bara om pandemin, utan om lite av varje, i synnerhet om presidentvalet, något som slutade i stormningen av Kapitolium.

Varför tror folk på konspirationsteorier? Hur uppstår de? Vilka blir följderna? I Konspirationsfeber skildrar Kent Werne hur konspirationstänkandet tog grepp om världen, och visar att samma sak hänt under tidigare pandemier. Kanske är det något med kriser som gör att människor söker svaren i det fördolda?

Utgivningsdag: 10 augusti 2021

Förlag: Ordfront

Beställ: Adlibris

Låg USA:s regering bakom 9/11? Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? Många tror det. Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som fejkar terrordåd, skapar finanskriser, mördar olydiga politiker, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Och de sprider sin sanning genom böcker, filmer och i sociala medier, i en växande ekokammare.

Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

LÄS MER

Werne-Omslag-liten

Är Sverige ett välfärdsland eller ett ofärdsland?
Det beror kanske på vem man frågar.

Kent Werne har träffat arbetslösa, sjuka och ekonomiskt utsatta. Människor som har drabbats av ofärd, och som är beroende av att trygghetssystemen och arbetsmarknadspolitiken fungerar.

Samtidigt granskas politiken som format deras villkor. Den som Alliansen lovade skulle bryta utanförskapet, återupprätta arbetslinjen och skapa fler jobb.

Hur blev livet längs arbetslinjen? Har utanförskapet brutits?

I Ofärdsland skildras en förändring som angår alla.

LÄS MER

Den stora omvandlingen

200 000 elever går i friskolor, var tredje svensk träffar doktorn på privata vårdcentraler och 30 000 personer jobbar inom vinstdriven äldreomsorg. Internationell affärspress talar om ”den nya svenska modellen”: en skattefinansierad privat välfärdsmarknad som omsätter hundra miljarder, där riskkapitalägda koncerner dominerar.

Caremaskandalen, JB-affären och bortslumpad kommunal egendom har rört upp opinionsstormar och ställt makthavarna mot väggen. Samtidigt har vi blivit kunder mer än medborgare – med individuellt ansvar att välja bort och välja rätt.

Den stora omvandlingen handlar om politikerna, entreprenörerna och miljardärerna som drivit på förändringen. Om eleverna, lärarna och undersköterskorna som lever och arbetar i den nya välfärden. Och om ett systemskifte med både vinnare och förlorare.

LÄS MER

USA var en gång hoppets och drömmarnas land. Nu har det förvandlats till en krishärd med stagnerande ekonomi, växande klyftor och politisk förlamning. Sedan finanskrisen 2008 har miljontals amerikaner förlorat jobbet, vräkts från sina hem och tvingats vänja sig vid ett liv i otrygghet. De redan fattiga har blivit fattigare, samtidigt som en fallucka öppnats för stora delar av medelklassen.

Vad gick snett? Vems är felet? I jakten på svar är landet mer splittrat än på länge. Medan Teapartyrörelsen riktat sin vrede mot Barack Obama har Occupyrörelsen vänt strålkastarljuset mot den rikaste procenten. Och någonstans däremellan har allt fler börjat tvivla på den amerikanska drömmen.

Kent Werne rör sig från Miami och New Orleans i söder till Chicago, Detroit, Philadelphia och New York i norr – och av mötena med drabbade, besvikna, ilskna, drömmande och kämpande amerikaner vävs ett både tätt och vindlande reportage om krisens och ojämlikhetens USA.

LÄS MER

Tusentals människor har dragits in i en politisk process där hyresrätter blir bostadsrätter och allmännyttan privatiseras. Det som en gång byggdes för att alla skulle ha rätt till ett eget hem säljs nu ut i rask takt, samtidigt som det offentliga släpper ansvaret för bostadssituationen. Och när de gemensamma lösningarna försvinner, är det upp till var och en att slå sig fram. Några vinner, andra förlorar.

I Du sköna nya hem berättar Kent Werne om den stora bostadsomvandlingen, synar drivkrafter och konsekvenser, knyter ihop nutid med dåtid, och träffar människor som hamnat i skärningspunkten mellan offentligt och privat, politik och marknad.

Du sköna nya hem är oundgänglig läsning för alla som vill förstå bakgrunden till utförsäljningen av allmännyttan och den allt svårare situationen på bostadsmarknaden.

LÄS MER

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s