Fakta om de största inom vården och skolan

Läs mer om välfärdsbranschens framväxt och om de dominerande aktörernas historia, ägare och vinster i Den stora omvandlingen – en granskning av välfärdsmarknaden (Leopard förlag).

Sju av de tio största vårdkoncernerna och tre av de största skolkoncernerna ägs av riskkapitalbolag. Formellt ägs de av riskkapitalbolagens fonder, vilka är placerade i skatteparadis som Jersey, Guernsey och Caymanöarna.Två vårdkoncerner är börsnoterade. Här följer fakta om verksamhet, ägare, omsättning och vinster.

Vård och omsorg

Attendo. Störst inom äldreomsorg. Börsnoterat på Nasdaq sedan november 2015. Största ägare är styrelsen & koncernledningen, IK Investment Partners (via Augustus International), Nordstjernan, Swedbank Robur Fonder och Didner & Gerge Fonder. Ägdes mellan 2006 och 2015 av det svenskkontrollerade riskkapitalbolaget IK Investment Partners, med fonderna på Jersey. Ägdes innan dess av det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint, som köpt av Gustav Douglas och Melker Schörling 2005.

Capio. Europeisk koncern med sjukhus i bl.a. Sverige, Frankrike och Tyskland. Börsnoterat på Nasdaq sedan juli 2015, majoritetsägare är fortfarande det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital, med fonderna på Jersey, och brittiska Apax, som ägde koncernen i sin helhet mellan 2006 och 2015. Andra större aktieägare är Swedbank Robur Fonder, R12 Kapital, Fjärde AP-fonden och Handelsbanken fonder.

Ambea. Driver omsorg under namnen Vardaga och Nutida (tidigare Carema). Ägs av det svenska riskkapitalbolaget Triton, med fonderna på Jersey, och det amerikanska riskkapitalbolaget KKR. Ägdes 2005-2010 av brittiska 3i.

Praktikertjänst. Tandvård och sjukvård. Ägs av läkare och tandläkare. Bara sjukvården är inräknad i grafiken. Tandvården är mestadels privatfinansierad.

Aleris. Stora inom sjukvård och omsorg. Ägs sedan 2010 av Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Skapades 2005 genom att riskkapitalbolaget EQT – även det med Wallenbergarna som intressenter – slog ihop ISS Health Care och Care Partner.

Humana. Störst inom personlig assistans. Även annan omsorg. Ägs sedan 2008 av det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital. Tidigare Assistansia.

Frösunda. Stora inom handikappomsorg. Ägs sedan 2010 av det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital. Ägdes 2007-2010 av det danska riskkapitalbolaget Polaris.

Olivia. Personlig assistans. Ägs sedan 2008 av det svenska riskkapitalbolaget Procuritas, med fonderna på Guernsey.

Unilabs. Störst inom radiologi och labb. Verksamt i flera länder. Knoppades av från Capio 2008, men har samma ägare: riskkapitalbolaget Nordic Capital.

Solhagagruppen. Driver gruppboenden och vårdhem. Ägs sedan 2010 av det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint. 2007 köptes Solhaga by och Bellstasund av riskkapitalbolaget Valedo och slogs samman till Solhagagruppen.

Friskolor

AcadeMedia. Den största skolkoncernen med varumärken som Pysslingen, Vittra och Didaktus. Tidigare börsnoterat. Köptes 2010 av det nordiska riskkapitalbolaget EQT, med fonderna på Guernsey. Införlivade Pysslingen 2011.

Kunskapsskolan. Har grundskolor och gymnasier. Ägs till 70 procent av Peje Emilsson, och till 30 procent av Wallenbergarnas Investor.

Internationella Engelska Skolan. Driver främst grundskolor. Ägs sedan 2012 av det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates. Grundades av Barbara Bergström.

Vindora. Tidigare Baggium. Driver gymnasier och vuxenutbildning under varumärkena Praktiska och Movant. Ägs av det nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital, med fonderna på Jersey.

Jensen Education. Driver förskolor, grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning. Grundades av Håkan Jensen, som fortfarande äger koncernen.

Källor: Koncernernas hemsidor, pressmeddelanden, Bolagsverket och Solidinfo.se

Så stora vinster gör de

Bilden nedan är hämtad från Den stora omvandlingen (Klicka på bilden för en större variant) och visar de tio största koncernernas omsättning och rörelsevinst på svenska skattepengar 2008-2012. Denna vinst är det som blir över när kostnaderna dragits från intäkterna i bokslutet – det handlar alltså om skattepengar som går till annat än verksamhet: uppköp av mindre företag, räntor på uppköpslån, internräntor, utdelning till ägarna och värdeöverföring till utlandsbolag och ägarfonder. Få koncerner skattar för denna vinst. De flesta skatteplanerar hårt. Detta är möjligt eftersom de flesta koncernerna har sina holdningbolag i lågskatteländer som Luxemburg och eftersom fonderna som äger koncernerna har sitt säte i skatteparadis.

De tio största koncernerna vinster

17 kommentarer

 1. Det är väl hög tid att offentliga upphandlare inför skall-krav på att vinstmedel ska beskattas i Sverige.

  1. Det offentliga är en Statsfråga. Dem ska garantera en likvärdighet för alla skolor, vården äldreomsorgen etcetc. Vinsterna ska återinvestera här i Sverige. Bättre löner, fasta anställningarna.
   Men de har medvetna miniatyrisera statskontrollen.

 2. Tänk efter Nu, vad är det för ”VALFRIHET” som borgerligheten talar om!?

  Frågan som reser sig lyder:
  Får medborgare Svensson mer eller mindre vård och omsorg för sina inbetalda skattekronor
  om privata omsorgsbolag tillåts dra ur verksamheterna miljarder kronor (Vinst) varje år?
  Uhh?!

  Kallar vi sådana tilltag för Demokrati? Skall den heliga Valfriheten betyda att vi gör oss själva som folk urarva, blottställda och inte minst maktlösa (ty vilket är inflytande finns kvar för oss Svenssöner om vårt samhälle blir ett privatägt bolags samhälle?)

  1. Enda orsaken till att bedriva privat omsorg är GIRIGHET. Omvårdnad existerar inte i verkligheten, så enkelt är det. Kolla tex. AVESINA hur de bedriver sin verksamhet, där finns GIRIGHET som enda incitament.

 3. Sverige säljs ut! Och vinsterna placeras i fonder i skatteparadisen. Det är våra pengar som vi solidariskt betalar för att regeringen skall ombesörja att vi medborgare skall känna oss trygga under vår livstid.
  Bolag som bedriver omsorg, vård, skolor, förskolor, infrastruktur eller vilka samhällstjänster som helst måste ha som målsättning att generera vinst. Vad är det annars för vits att driva bolag?
  Existerar begreppet moral för dessa bolag? Tänker dom på brukarna i första hand? Kanske några.
  Skall bli intressant att läsa ‘Den stora omvandlingen’, men den kommer säkert bara bekräfta vad man redan anar.

 4. Oligarker = skurkar. Det sägas att Sverige inte har några oligarker, har har vi dem. Det är fel att kalla dem riskkapitalister – de tar ingen risk. Det är stadiga skattekronor som plockas ut av oss. Anders Borg förmedlar rånet till sina kompisar som sitter som rådgivare runt Moderaternas styrelse.
  Rådgivarna (ex-vis Gustav Douglas) får info av moderaterna ”nu driver vi igenom den här lagen/initiativet” – och så går de in med stålar, för att ta hem vinster. Insider-verksamhet, kallas det. Det är olagligt. Vi måste se till att Anders Borg & Co åtalas.

 5. Leste nettopp boka på ei strand på Samos. Veldig viktig og nyttig bok – ikke minst for oss nordmenn, som allerede har en del av de (opprinnelig) svenske kommersielle aktørene her i landet, men venter en stor offensiv nå (Akademedia kjøpte nylig Espira, Norges nest største barnehagekonsern). Godt jobba!

 6. Ingen ställer sig frågan hur denna utveckling med regelrätt och politiskt understödd skattestöld kan ske. Varför vill svenska folket inte erkänna att deras politiker som drivit igenom lagstiftning för att gynna dessa finansfamiljer och deras maktbolag med folkets skattepengar (stöld) därigenom är korrupta? Man ger sig på finansfamiljerna vars enda intresse är att tjäna pengar men ingen kritiserar de som går deras ärenden när de istället skulle tjäna svenska folket. Hela den svenska rikspolitikereliten är korrupt, på alla kanter.
  Eloge till dig som journalist som lyfter detta, det är tydligen alltför karriärsvådligt för SVT’s och den etablerade journalistkårens TV-apor att våga klä av makten och säga sanningen.

 7. SVT,s medarbetare är förbjudna att kritisera riskkapitalisternas exesser av ,numera delägare av vår ej längre statliga teelevision,nu bestämmär Näringslivet,styrt av riskapitalisterna och den avgående regeringen !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s