Ordfront, 2012
USA var en gång hoppets och drömmarnas land. Nu har det förvandlats till en krishärd med stagnerande ekonomi, växande klyftor och politisk förlamning. Sedan finanskrisen 2008 har miljontals amerikaner förlorat jobbet, vräkts från sina hem och tvingats vänja sig vid ett liv i otrygghet. De redan fattiga har blivit fattigare, samtidigt som en fallucka öppnats för stora delar av medelklassen.
Vad gick snett? Vems är felet? I jakten på svar är landet mer splittrat än på länge. Medan Teapartyrörelsen riktat sin vrede mot Barack Obama har Occupyrörelsen vänt strålkastarljuset mot den rikaste procenten. Och någonstans däremellan har allt fler börjat tvivla på den amerikanska drömmen.
Kent Werne rör sig från Miami och New Orleans i söder till Chicago, Detroit, Philadelphia och New York i norr – och av mötena med drabbade, besvikna, ilskna, drömmande och kämpande amerikaner vävs ett både tätt och vindlande reportage om krisens och ojämlikhetens USA.
Boken är slut i butik, men jag har ett antal exemplar som kan köpas för 100 kr styck plus porto.
Amerikansk höst har recenserats i ett antal tidningar, däribland Arbetet, Aktuell, Tidningen Kulturen, Sundsvalls Tidning, Dalademokraten, Norrländska Socialdemokraten och Sydsvenskan. Läs också en utförlig recension på dagensbok.se (där den fick betyget 8 av 10) och omnämnanden i bland annat Piteå-tidningen, i Transportarbetaren och av Per Wirtén, samt på bloggarna The last detail, Moteld och Svensson.
Intervjuer där jag berättar om boken och USA:s kris har publicerats i Dagens Arbete, ETC och Fria Tidningen. Jag har också medverkat i Nyhetsmorgon TV4 tillsammans med Eagle Eye Cherry och i Godmorgon, världen! med Jan Hallenberg inför presidentvalet.
Läs prologen här. Läs också utdrag från boken: Den enes bröd i Helsingborgs Dagblad, Val i krisens USA i Ordfront Magasin, om Teapartyrörelsen och en progressiv järnlady i Tiden Magasin, och en rad artiklar i Dagens Arena: På globaliseringens bakgård, När kapitalet lärde sig strejka, ”Vi hade kunnat förlora allt”, Högt pris för billiga varor (om Walmart) och Här är facket portat. Läs också en artikel på Aftonbladet Kultur om Obamas frälsarställning bland USA:s svarta.
4 kommentarer