Du sköna nya hem – om utförsäljningen av allmännyttan

sköna nya hem-liten

Ordfront, 2010

Alejandra är 27 och har aldrig haft en egen bostad. Emil är lika gammal och har precis gjort sitt livs klipp. Nicholas och Jonas vill äga sin lägenhet och göra bostadskarriär. Medan Marie-Louise, Marguerite och Abdulrahman kämpar för att få bo kvar i allmännyttan.

Tusentals människor har dragits in i en politisk process där hyresrätter blir bostadsrätter och allmännyttan privatiseras. Det som en gång byggdes för att alla skulle ha rätt till ett eget hem säljs nu ut i rask takt, samtidigt som det offentliga släpper ansvaret för bostadssituationen. Och när de gemensamma lösningarna försvinner, är det upp till var och en att slå sig fram. Några vinner, andra förlorar.

I Du sköna nya hem berättar Kent Werne om den stora bostadsomvandlingen, synar drivkrafter och konsekvenser, knyter ihop nutid med dåtid, och träffar människor som hamnat i skärningspunkten mellan offentligt och privat, politik och marknad.

Du sköna nya hem är oundgänglig läsning för alla som vill förstå bakgrunden till utförsäljningen av allmännyttan och den allt svårare situationen på bostadsmarknaden.

Om boken i media

Läs Inledningen här

Läs första kapitlet på Smakprov

Läs reportaget ”Ombildningskriget” – ett bearbetat utdrag ur boken

5 kommentarer

    1. Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).

      Tanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.

      Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?

      Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s