Allt är en konspiration – en resa genom underlandet

Ordfront, 2018

Låg USA:s regering bakom 9/11? Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? Många tror det. Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som fejkar terrordåd, skapar finanskriser, mördar olydiga politiker, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Och de sprider sin sanning genom böcker, filmer och i sociala medier, i en växande ekokammare.

Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

Boken har recenserats i en rad tidningar:

”Det är en djupt imponerande bedrift som journalisten Kent Werne har gjort med boken ‘Allt är en konspiration’, som varvar reportage från fältet, där vanliga konspirationstroende får komma till tals, med en både livfull och initierad skildring av det idéhistoriska sammanhanget … Genom bokens nästan 400 sidor lyckas författaren avhålla sig från sarkasm trots att varje sida passerar minst ett vidöppet mål. Samtidigt blir han aldrig okritisk … ‘Allt är en konspiration’ håller internationell klass och förtjänar att bli översatt och läst inte bara i Sverige.” (Rasmus Fleischer, Expressen).

”Om allt detta har journalisten Kent Werne skrivit en helt fantastisk bok, en rapp och underhållande rundmålning av konspirationsteoriernas förlovade värld. I Allt är en konspiration – en resa genom underlandet intervjuar han forskare och konspirationsteoretiker, han besöker mässor och föreläsningar och han tar sig tillbaka genom konspirationsteoriernas idéhistoria.” (Mattias Hagberg, Göteborgsposten).

”En bok som borde ingå i alla statsvetenskapliga grundkurser. För att förstå sig på nutida politik måste man dessvärre sätta sig in i dess månghundraåriga traditioner av tokstollerier, patologisk självbekräftelse och foliehattskonstruktion.” (Jonas Thente, DN).

”Han skriver som en reporter som längtar efter att skriva en roman, med rekonstruerade scener från dramatiska och historiskt avgörande höstnätter och effektskapande radbrytningar. Det är spännande och intressant rakt igenom … Mellan raderna anar man varningen för en smäll i en snar framtid, när vanföreställningarna möter en tändande gnista. Om den inträffar är detta boken som förklarar varför.” (Jack Werner, Sydsvenskan/HD).

”Boken tar med oss på en svindlande resa in i en skuggvärld där udda existenser och aspirerande maktspelare korsbefruktar varandra. Genom gedigen research och möten med både frontfigurer och gräsrötter avtäcker Werne konspirationsteoriernas reaktionära rötter – och möjligen kärna.” (Laila Vianden, Arbetet).

”Med respekt och en aldrig sinande nyfikenhet närmar han sig allsköns konspirationsteorier … i en tid som alltmer öppet omfamnar dessa värden, misstror eller rent av avfärdar tanken på vetenskaplig evidens som grunden för kunskap och som verkar mer intresserad av enkla fyrkantiga lösningar och massans jubel än att gå på djupet och ställa de svåra frågorna, ja då behövs böcker av den här kalibern.” (Lena Berggren, Västerbottens-Kuriren).

”En utomordentligt välskriven och initierad skildring av en just nu allt påtagligare trend.” (Jan Molin, Socialpolitik).

”För den som inte ägnar sig åt att dammsuga Internetforum efter ‘alternativa förklaringar’ till allt som händer, så är frilansjournalisten Kent Wernes nya bok ‘Allt är en konspiration’ en skrämmande lektion i ämnet … Det roande skratt läsningen kan ge fastnar definitivt i halsen när Werne visar hur konspirationsteorier orsakat folkmord och terrorbrott.” Betyg: 4/5. (Mats Gustafsson Hedenström, Kommunalarbetaren).

”Wernes bok är en välresearchad historieskrivning och studie i konspirationismens socialpsykologi.” (Jon Weman, Aftonbladet).

”Det som verkligen är gripande i denna spännande och värdefulla bok är diskussionen kring antisemitismen och det genom sekler återkommande fördömandet av en föreställd judisk konspiration med syfte att behärska världen … Werne gör här en insats av stor betydelse, när han penetrerar antisemitismens historia, och den inbegriper ju en helt ofattbar mängd egendomliga konspiratoriska idéer, som fick sitt mest makabra utlopp i nazismen.” (Christian Swalander, Alba).

”En imponerande välskriven och oerhört spännande bok … En riktigt djuplodande forskning i ämnet, som på det här skickliga sättet att framföra det ändå blir lätt att ta till sig. När boken var färdigläst kände man sig definitivt klokare. Mycket välbehövligt att få samtiden mer begriplig, för vår tid nu är verkligen inte lätt att förstå sig på. Vid sidan därav infann sig även den där speciella tomhetskänslan som bara infinner sig då en sådär helt fantastisk bok är utläst.” (Bokbloggen Bokhyllan).

”Kent Werne har skrivit en bok som är både underhållande och informativ om konspirationer, konspirationsteoretiker och hur de hittat den sanning som vi andra blivit manipulerade till att inte upptäcka.” (Roger Bengtsson, Ung tro).

”Jag förväntade mig att Kent Wernes bok skulle vara en klassisk genomgång av olika konspirationsteorier, men boken är mycket mer intressant än så. Werne låter oss kliva in i hjärnan på människor med en helt annan världsbild och det är fascinerande läsning.” (Bokbloggen Kulturkollo).

”Kent Wernes bok är ett välskrivet och spännande motgift. Ett välbehövligt sådant i en tid som präglas av ”alternativa nyheter” och postmodernismens absurda förkastande av objektiva sanningar.” (Robert Wettersten, Proletären).

Du hittar boken hos din bokhandlare eller på ditt bibliotek. Du kan också beställa den på Adlibris eller Bokus. Nu finns Allt är en konspiration dessutom som ljudbok, på Storytel (del 1, del 2), Bookbeat och Nextory, uppläst av Fredde Granberg.