Riskkapitalbolagen expanderar inom LSS

Hösten 2010 skrev jag i tidningen Intra om hur handikappomsorgen blivit ”big business”. I en ny granskning våren 2013 visade jag i en rad artiklar att de sex riskkapitalägda koncernerna hade växt med 60 procent på två år, att de tillsammans gjorde över en halv miljard i vinst på LSS-verksamheterna 2011 och att man bara återinvesterar en bråkdel av överskottet. Resten används till nya uppköp och läggs undan till ägarna.

Vid Brunnsviken i Stockholm, strax norr om Haga slott, ligger en pampig regementsbyggnad ”uppförd under H.M.K Gustav V:s regering”, som det står på fasaden. Regementet är visserligen nerlagt sedan länge, men de nyrenoverade kasernerna fungerar som business center, och uniformerna har ersatts av kostymer och dräkter.

Här har omsorgskoncernen Frösunda sitt huvudkontor. Eller ska man se det som det brittiska riskkapitalbolaget HgCapitals Sverigekontor? Från högkvarteret styrs 43 gruppboenden (enl LSS), 28 assistanskontor, 27 dagliga verksamheter, 16 HVB-hem och 4 äldreboenden. Och hit strömmar en hel del intäkter. Det rör sig om ett nav på en marknad där personlig assistans tycks vara det som ger mest klirr i kassan. På 15 år har Försäkringskassans utgifter i form av assistansersättning ökat med 500 procent till 24,3 miljarder (2011), och under samma tid har de privata företagens andel av marknaden växt från 25 till 45 procent.

– Det är en ren guldgruva för företag som letar stora vinster, och det finns inga risker, säger Tomas Agdalen på Inspektionen för socialförsäkringen, som utrett de ökade assistanskostnaderna.    Läs hela artikeln här >>

Läs också min artikelserie i Dagens Arena om vinstjakten i assistansbranschen:

Riskkapitalbolagen tar över handikappomsorgen

Assistansbranschens guldgossar

Så gör riskkapitalbolagen vinst på funktionsnedsatta

”Vinstintresset driver upp kostnaderna”

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s