Granskat

2015

Syna skatteflyktens arkitekter

Det finns en bov i skatteflyktsdramat som kommit undan alldeles för lätt, nämligen de stora konsult- och revisionsfirmorna.

Så blåser storföretagen staten på miljarder

Sverige snuvas på mer än 20 miljarder om året när storföretagen exploaterar kryphål i skattesystemet. Kent Werne synar en vinstdriven skatteflykt som nu utmanas av OECD.

Rika svenskar gömmer 1300 miljarder

Skatteverket har trappat upp jakten på skatteflyktingar. Men fortfarande kan rika svenskar ha gömt över tusen miljarder i skatteparadisen

En demokrati kan inte tillåta ett skattefrälse

Skatteflykten fortsätter oförtrutet, visar Gabriel Zucman i boken Gömda rikedomar. Vilka är vinnarna? Skatteflyktingarna förstås, men också de banker, konsultbolag och juristfirmor som byggts upp runt fusket.

”Skatteflykten går strålande”

54 000 miljarder kronor. Så mycket finns gömt i skatteparadisen. Och trots alla löften fortsätter de stormrikas skattefusk ohejdat, enligt ekonomen Gabriel Zucman.

Klyftorna växer – rikaste procenten vinnaren

Toppskiktet drar ifrån – arbetslösa och sjuka halkar efter, visar ny statistik från SCB som Dagens Arena har granskat. ”Perioden då Sverige hade de minsta skillnaderna i världen är definitivt slut”, säger ekonomiprofessor Markus Jäntti.

Skenande ojämlikhet bland barn

Nästan en femtedel av alla barn i Sverige lever i familjer med låg inkomst, enligt ny statistik från SCB som Dagens Arena granskat. Den relativa barnfattigdomen slår nytt rekord.

Avhoppade S-profiler ska rädda vinsten

Hotet om vinststopp i välfärden har satt fart på näringslivets kampanjmaskineri. Och man får hjälp av socialdemokrater. Dagens ETC kan avslöja att Dan Svanell, tidigare pressekreterare för Håkan Juholt, coachat lobbyorganisationen Vårdföretagarna.

Välfärdsjättarnas rekordvinst

Efter ett par skakiga år är det business as usual i välfärdsbranschen. De tio största koncernerna tjänade 2,4 miljarder på vård och skola förra räkenskapsåret, visar Dagens ETC:s granskning.

2014

9000 miljarder skäl att avgå

Skatteflykten som Uppdrag granskning avslöjat sker inte automatiskt. Förutom en vilja att smita från skatten måste det finnas någon som vill hjälpa till och någon som tittar bort.

Tänjer på lagarna för att slippa skatt

Aggressiv skatteplanering ingår i riskkapitalisternas affärsmodell. Det rör sig i en dunkel juridisk gråzon och betalar lite eller ingen skatt på sina miljardvinster. Att Skatteverket på grund av bristfällig lagstiftning och rent slarv nu går på pumpen i domstolarna ändrar inte på detta.

3,5 miljarder i vinst, noll kronor i skatt

Riskkapitalägda Attendo tjänar miljarder på svensk välfärd. Men vårdkoncernen betalar inte en krona i bolagsskatt. Vinsten har kvittats mot räntor och sedan plockats ut av ägarna.

Vinsten: 30 miljarder

De tio största välfärdsbolagen gjorde en vinst på 9,5 miljarder mellan 2008 och 2012, visar Dagens ETC:s granskning. Hela branschen beräknas ha tjänat drygt 30 miljarder sedan Reinfeldt tillträdde. Men nu känner sig ägarna hotade.

Fakta om de största inom vården och skolan

Åtta av de tio största vårdkoncernerna och tre av de största skolkoncernerna ägs av riskkapitalbolag, med fonderna i skatteparadis som Jersey och Guernsey. Här följer fakta om verksamhet, ägare, omsättning och rörelsevinster.

2013

JB-affären granskad

I juni 2013 gick JB Education (tidigare John Bauer) i graven. Men varför? Var förlusterna så stora som det påstods? Hur kunde man lämna efter sig ett skuldberg på en miljard? Jag har granskat JB-affären i en rad artiklar.

Privat välfärd – guldgruva för direktörerna

Direktörerna i de fem största skattefinansierade vård- och skolkoncernerna tjänade i genomsnitt 4,3 miljoner förra året. De tjänar mer än dubbelt så mycket som statsministern och 18 gånger mer än en under­sköterska.

Riskkapitalbolagen tar över handikappomsorgen

I en en rad artiklar avslöjas att de sex riskkapitalägda koncernerna har växt med 60 procent mellan 2009 och 2011, att de tillsammans gjorde över en halv miljard i vinst på LSS-verksamheterna 2011 och att man bara återinvesterar en bråkdel av överskottet. Resten används till nya uppköp och läggs undan till ägarna, medan kostnaderna för skattebetalarna ökar.

2,3 miljarder i vinst

De riskkapitalägda välfärdskoncernerna växer stadigt. Och de tjänar främst pengar på lägre personaltäthet. 2011 landade den samlade rörelsevinsten på 2,3 miljarder, vilket motsvarar 5750 heltidsanställda sjuksköterskor.

I väntan på en bostadspolitik

I början av 1990-talet övergavs den statliga bostadspolitiken och ansvaret för byggandet överlämnades till marknaden. 20 år senare har bostadskrisen blivit akut. Kent Werne synar systemskiftet som förändrat landet.

2011

Vinsten framför allt – om riskkapitalbolag

Carema ägs av ett riskkapitalbolag. Liksom Attendo, Capio, Academedia och en rad andra vård- och skolkoncerner. Men vad är egentligen ett riskkapitalbolag? Vad vill de med välfärden? Och hur lyckas de tjäna storkovan på skattepengar och samtidigt undvika skatt?

Vart är vi på väg? Om en järnväg i kris

Trots klimathot, en kommande oljetopp och ännu en vinter med kollapsad tågtrafik, väljer regeringen att skära ner på järnvägs­investeringarna – och bygger nya motorvägar istället. De statliga investeringarna i järnväg har bantats med 40 procent jämfört med förra mandatperioden. Bakom vägvalet ligger av allt att döma finansminister Anders Borg.

2010

Den nya välfärdsindustrin

Nu flockas riskkapital för att spekulera i välfärd. Miljardvinster hamnar ofta i skatteparadis. Granskningen har gjorts  i samarbete med ETC: Den nya välfärdsindustrin,  Sjukvården i Stockholm en vinstmaskin, Vinstpress i Stockholms äldrevård,  Göteborgarnas skattepengar går till vinst, Företag blir rika på välfärden i Örebro, Vårdjättar tjänar storkovan i Skåne och Fakta om de största inom vården och skolan

Big business i omsorg

Stödet till personer med funktionshinder har hamnat i händerna på riskkapitalbolag som gör stora vinster på skattefinansierad verksamhet, samtidigt som de gör allt för att undvika att betala skatt. Läs den första granskningen av affärerna i handikappomsorgen.

Jackpot i vård

Idag är en stor del av den skattefinansierade välfärden privat. Den drivs av företag som Carema, Attendo Care, Capio och AcadeMedia. De vet hur man undviker höga skatter och gör stora vinster. Det mesta försvinner ut ur Sverige, skriver Kent Werne som i en unik granskning har kartlagt riskkapitalbolagen bakom den svenska välfärden.

2009

Riskkapitalbolagens sköna värld

Svenska riskkapitalbolag kontrollerar företag med 600 000 anställda. Särskilt attraktiva är våra vårdcentraler, äldreboenden och skolor. Välkommen till en hemlighetsfull bransch där högsta möjliga vinst är den moraliska kompassen.

I finanskrisens spår har världens toppolitiker tagit strid mot skatteparadisen. Och tidigare svartlistade regimer skriver nu avtal om informationsutbyte. Det talas om slutet för skatteparadisen. Men de organisationer som jobbat i åratal med att sprida ljus över en osynlig värld tror att resultatet blir skralt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s