Reportage

2015

Lobbyisternas Almedalen

Har det som kallats ”världens största demokratiska mötesplats” reducerats till en tummelplats för näringslivsorganisationer och vårdbolag? Dagens ETC tar pulsen på Almedalsveckan som inleds på söndag, och träffar en socialdemokrat som väljer att stanna hemma.

”Det är ren konfiskation”

Det blir inget stopp för vinster i välfärden, tror riskkapitalprofilen Gabriel Urwitz. Men hotet om ett vinsttak har ändå gjort livet surt för riskkapitalbolagen, som befarar miljardförluster när ingen vill köpa välfärdskoncernerna. Intervju i Dagens ETC.

2014

”Europa klarar inte mer åtstramning”

Europas riskerar fastna i en negativ spiral av deflation och stagnation om inget görs. Och nollränta kommer inte att räcka – det krävs en aktiv finanspolitik med stora offentliga investeringar, säger ekonomer till Dagens ETC.

I slutet av arbetslinjen

Vad vill Alliansen egentligen med sin ”arbetslinje”? Kent Werne är aktuell med en ny bok som granskar alliansens politik för lönepress och sämre skyddsnät – där USA fungerar som inspiration. Här är ett utdrag.

Det pågår en hetsjakt

Allvarlig psykos och tvångsvård. Det blev resultatet när Monica Armini tvingades möta Alliansens sjukförsäkring och rehabiliteringskedja.

Skyddsnätet som brast

För fyra år sedan drabbades skådespelerskan Emma Stormdal av en hjärnblödning, och hamnade utanför såväl arbetsmarknaden som skyddsnäten. Detta är hennes berättelse från samhällets undersida.

Husby, ett år senare

I morgon är det ett år sedan kravallerna i Husby bröt ut. Händelser som i grunden skakade Sveriges självbild. Kent Werne följde händelserna på plats då och återvänder nu. Han träffar ungdomarna som organiserar en motröst och forskarna som ger förklaringarna till hur en högst medveten politik tände gnistan i Husby.

Pysslingen och riskkapitalet

Privatiseringen av välfärden inleddes för tre decennier sedan. Allt började med ett vinstdrivet daghemsbolag – ett experiment som väckte en stormande debatt. Dagens ETC bjuder dig på ett smakprov ur Kent Wernes reportage i boken Den stora omvandlingen.

2013

Primetime i Husby

”Så ser logiken ut. Starta ett upplopp och de som har makten över ordet kommer farande. Den som inte har råd med Prime PR kan ju alltid bränna en bil.” Kent Werne rapporterar från Husby.

Bankernas lekstuga

Man kan inte låta en allvarlig kris gå till spillo. Det visste redan Milton Friedman. Ändå fortsätter bankerna sätta villkoren i amerikansk politik fem år efter Lehmankraschen. Hur blev det så? Kent Werne reste till Wall Street i jakten på svar.

The American way

USA gick i bräschen, ekonomerna jublade. Flexibilitet och löneskillnader skulle kapa arbetslösheten och ge Sveriges ekonomi en mirakelboost. Nu har vi åkt en bit längs den USA-inspirerade låglönelinjen. Vad blev resultatet?

2012

Den enes bröd

Djupt nere i södra Florida, i Lehigh Acres, står nyfattiga amerikaner i brödköer och väntar på att krisen ska lätta och hoppet återvända. Här blåstes bolånebubblan upp och sprack för några år sedan, och idag är villasamhället ett förlorat paradis. En bortblåst dröm. Men vems är felet?

Upp till kamp mot socialismen

För ett par år sedan for de fram i hundratusental och bäddade för republikanernas återkomst. Nu har Teapartyrörelsen gått under jorden och förberett sig för sista striden mot ”socialismen”, och mot Obama.

Den onda cirkeln

Fattigdom och desperation äter sig uppåt i den amerikanska medelklassen i den långvariga krisen. Misären leder inte alltid till de uppenbara politiska vägvalen.

Ett amerikanskt dilemma

Reportaget är ett långt utdrag ur Amerikansk höst. En berättelse om rasism, fattigdomen bland svarta, Martin Luther King och en dröm som aldrig verkar slockna, trots en trögrörlig verklighet. Jag rör mig från New Orleans till Chicago i jakten på det amerikanska dilemmat – det mellan löftet om frihet och den skarpa ojämlikheten som begränsar människors frihet.

På globaliseringens bakgård

Bilarbetarna byggde Detroit, kanske rentav landet. Men nu har bilfabriken fått motorstopp och jobben har försvunnit. Reportage från en krishärd.

”Vi hade kunnat förlora allt”

Lamporna släcktes, allt stod öde och Mike Dunn gjorde sig redo att rensa skrivbordet. Så blev det inte. Bilfabriken återuppstod. Till priset av halverade löner.

Högt pris för billiga varor

Där Walmart etablerar sig drivs fattigdomen upp. De låga priserna har ett pris både för dem som jobbar för företaget och för dem som lever i dess närhet.

2011

I den kristna hatbubblan

Han predikar död för homosexuella och totalförbud mot aborter. Patrick Johnston är kristen fundamentalist. Men han är inte en ensam galning utan en representant för USA:s växande höger.

Facklig nytändning

Flera delstater i USA har den senaste tiden tagit strypgrepp på facket. Men motståndet växer och sprider sig. I Ohio laddar de offentliganställda för sista striden.

2010

Ombildningskriget

Det här är berättelsen om Kastanjegården. Om Marie-Louise, Jonas och Marguerite. Om trakasserier, smutskastning och bråk. Och om en stad där utförsäljningen av allmännyttan har fått människor att förlora sin anständighet i jakten på det stora klippet.

Vid väg(s) ände – om ett parti i kris

Socialdemokraterna genomlider en identitetskris. Inte sedan 1914 har stödet varit så svagt. Nu rasar debatten inom och utanför partiet: vad beror det på? Kent Werne har tagit tempen på socialdemokratin – och finner ett parti som förlorat sitt folk i jakten på väljare.

2009

EU:s inbyggda fel

Någonting är galet med EU. I det senaste valet till parlamentet sjönk valdeltagandet över hela Europa. Det talas omväxlande om demokratiskt underskott och legitimitetskris. Unionen har blivit för elitistisk och tappat kontakten med väljarna, menar kritikerna. Eller kan det vara så att problemet finns i själva EU:s kärnstruktur?

2008

Omöjligheternas land

Kent Werne reser i den amerikanska drömmens ouppfyllda löfte – och hittar ett land som faller samman mitt i all rikedom. Amerikanen tror att allt är möjligt. Och om det inte går är det deras eget fel.

Spillror av en dröm

USA befinner sig vid ett vägskäl. Sedan 1980 har åtta miljoner människor forlorat sina jobb inom tillverkningsindustrin, bolånekrisen är ett faktum och 37 miljoner amerikaner räknas i dag som fattiga. Samtidigt har de rika blivit rikare och storföretagen tjänar mer. I detta Amerika längtar många efter Change, men vad blir egentligen annorlunda om Barack Obama vinner valet?

Obamamani i Bushland

Kent Werne reser i Obamakampanjen och möter en ny politisk aktivism och ett engagemang som saknas i Europa. Är det en ny progressiv rörelse som fötts i USA eller är allt bara en smart mediakampanj?

2007

De försvunna människornas stad

2005 ödelade orkanen Katrina stora delar av New Orleans. För många amerikaner blev Katrina en symbol för tillståndet i nationen. Två år senare pratades det istället om ”katastrofen efter katastrofen”, om en återuppbyggnadsprocess som kommit av sig. Halva New Orleans befolkning hade fortfarande inte återvänt när Kent Werne besökte Jazzens huvudstad 2007.

De vill inte att vi återvänder

Två år efter orkanen Katrina måste den avgörande frågan ställas i imperfekt: Vad hände egentligen med New Orleans och dess befolkning? För de offentligt ägda hyreshusen ser det mörkt ut, men kanske finns det ett alternativt slut.

2006

Här tändes elden

Det var här som två unga pojkar brändes till döds i oktober 2005 när de flydde från polisen. Det var här som bägaren rann över och förortsungdomarnas uppror startade. Kent Werne besökte förorten Clichy-sous-Bois två månader efter upploppen som satte Paris förorter på världskartan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s