Essäer

2015

Reformer kräver höjd skatt

Trots växande klyftor och skriande behov i välfärden vägrar regeringen diskutera annat än marginella skattehöjningar. Varför då?

Recept för minskade klyftor

Hur kan vi minska klyftorna? Kent Werne skriver om Atkinsons 15-punktsprogram.

Den prekära journalistiken

Journalistiken tar stryk när otryggheten ökar. Journalister blir mer beroende av ledningens gunst, fogligheten och tystnadskulturen breder ut sig, och man kan fråga sig om det är möjligt att skära på redaktionerna utan att journalistiken devalveras.

När jobben försvinner

Teknikens under har en baksida. Om två decennier har maskinerna tagit över hälften av jobben medan klyftorna väntas skena. Kent Werne läser en ny bok om den andra maskinåldern – och ser omfördelning som räddningen.

Plundring pågår

Etablissemanget lyder under sloganen ”Because I’m worth it”. En inverterad jantelag där självgodhet är normen. Kent Werne läser Owen Jones och ser elitens lapptäcke breda ut sig över Sverige.

Nyliberalismens fall?

Den som trodde att finanskrisen 2008 skulle sätta punkt för nyliberalismen och driva fram reformer hade fel. Det blev inget systemskifte. Men varför missades tillfället? Eller ser vi bara början på slutet för ideologin? Kent Werne läser tre ekonomer som analyserar krisåren.

2014

Varan och varat

Om allt har ett pris, vad är då en människa värd, undrar Kent Werne, som ser marknadsmyter predikas av Arbetsförmedlingen och kapitalets logik iscensättas på Dramaten.

Klyftan vi måste tala om

De ekonomiska skillnaderna i Sverige ökar snabbast i OECD-världen och antalet svenska miljardärer har vuxit med över 900 procent på 20 år. Men jämlikhetsfrågan har varit frånvarande i valrörelsen – trots att den kan göra SD:s argument tandlösa.

Utanför utanförskapet

För åtta år sedan lovade Nya Moderaterna och resten av alliansen att ”bryta utanförskapet”, ”göra det mer lönsamt att arbeta” och ”återupprätta arbetslinjen”. Kent Werne synar en epok som förändrat Sverige och avkodar den politiska retoriken.

2013

Är du lönsam lille Pyssling?

När Pysslingen grundades för 30 år sedan varnade Olof Palme för en framtid där elever och föräldrar skulle vägas på ”lönsamhetsvåg”. Är framtiden här nu?

”Vi tillsätter en kommission”

Kent Werne går till historieböckerna för att ställa frågan: vad kommer händelserna i Husby att leda till? Svaret är inte upplyftande.

Århundradets bankkupp

”Problemet är att marknaden tagit över staten.” Kent Werne ser tillbaka på de fem år som gått sedan Lehman Brothers kraschade och finanskrisen föddes.

2012

Obama – den skuldfrie

Obamas presidentskap har förändrat synen på vad som är möjligt att uppnå för svarta i USA. Och man överger inte frälsaren, även om översteprästerna och mobben hänger upp honom på korset. Särskilt inte då.

Järngreppet består

Alla pratar om Margaret Thatcher. Få pratar om thatcherismen. Kent Werne berättar om nyliberalismens framväxt. Han hör hur Thatchers röst ännu ekar i vår tid.

Det nya riket

Svenskarna har lämnat en närmast hegemonisk välfärdskapitalism. Privatiseringarna har förändrat vårt sätt att tänka, känna och rösta.

2009

Margaret Thatchers arv

Tre decennier av nyliberalism har omformat världen. Och det började med Maggie. Frågan är vad finanskrisen innebär för nyliberalismen – för Thatchers arv? Är Thatchereran slut nu?

Lämna en kommentar