Privat välfärd – guldgruva för direktörerna

Direktörerna i de fem största skattefinansierade vård- och skolkoncernerna tjänade i genomsnitt 4,3 miljoner förra året, visar ETC:s granskning. De tjänar mer än dubbelt så mycket som statsministern och 18 gånger mer än en under­sköterska.

Artikeln är publicerad i Dagens ETC #34, 2013

Vd:arna har alla en årsinkomst på mellan 4 och 4,7 miljoner kronor. Dessutom har de förhandlat till sig pensionspremier på mellan 1 och 1,5 miljoner per år. Liksom fri tjänstebil. Därmed slår de sig utan problem in bland de hundra mest välbetalda direktörerna i Sverige, alla kategorier. Och inom skattefinansierad verksamhet bildar de en elit.

vd-ar

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör för branschorganisationen Vårdföretagarna menar att det är upp till styrelserna i de enskilda koncernerna att bedöma vad som är rimligt, och att de uppenbarligen ansett det nödvändigt att erbjuda de här lönerna.

– Det är viktigt att se till att vi har bra ledare, och då krävs det en lönenivå som gör det möjligt att rekrytera bra folk.

”En orimlig lönenivå”

Anneli Nordström, Kommunals ordförande, är däremot kritisk:

– Det är en orimlig lönenivå, oavsett företag. Ingen är värd så mycket. Och det sticker förstås extra mycket i ögonen när det är skattepengar det handlar om.

Styrelserna har ett ansvar för hela personalpolitiken, menar hon, och det är obegripligt att man inte reflekterar över vilka signaler det här sänder ut.

– Det är extra anmärkningsvärt med tanke på den attityd vi möter vid förhandlingsbordet. Bilden som ges är att företagen inte har råd med några lönelyft till våra medlemmar, och när jag ser vad vd:arna tjänar blir jag helt enkelt upprörd.

400 000 kr i månaden

Välfärdsbranschens löneliga leds av Henrik Borelius, vd och koncernchef för den riskkapitalbolagsägda omsorgskoncernen Attendo. 2012 kammade han hem totalt 4,7 miljoner i grundlön och bonus – eller nästan 400 000 i månaden. Därtill tillkommer en pensionspremie på 1,5 miljoner. Löneökningen från föregående år var 12 procent.

Tvåa på listan är Fredrik Gren, vd och koncernchef för Carema, med en fast årslön på 4,5 miljoner. Efter mediestormen kring äldreboendet Koppargården hösten 2011 rekryterades han till posten med uppdraget att styra upp situationen. I samband med övergången fick han också en engångsersättning på två miljoner ”för bonusbortfall i tidigare anställning”.

Har du förståelse för att många ser din lön som orimlig?

– Jag är förstås medveten om att jag har en väldigt hög lön, men det är ju marknadsmässig lönesättning och man konkurrerar om duktiga chefer med andra branscher, säger Fredrik Gren, som också poängterar att uppdraget kräver mycket.

– Det här var inte ett jobb jag tog för lönen, jag hade hög lön som det var. Om jag skulle byta till ett så utsatt jobb ville jag åtminstone inte gå ner i lön.

Femfaldigad lön på tio år

Direktörerna har fått rejäla lönelyft i takt med att koncernerna vuxit sig större och riskkapitalbolagen tagit över styråran. Lönen för friskolejätten Academedias vd har femfaldigats på tio år, för Caremas vd har den fördubblats, medan Attendo­direktören har sett ersättningen öka med 80 procent sedan 2003. Det kan jämföras med löneutvecklingen för undersköterskor under samma tid – ett lyft på 40 procent.

Gapet mellan direktörerna och välfärdsarbetarna växer därmed. Henrik Borelius lön på 4 700 000 motsvarade exempelvis 18 undersköterskelöner (265 000) 2012, jämfört med 13 undersköterskelöner för tio år sedan (2 644 000 vs 197 000 kr).

Cheferna inom den offentligdrivna välfärden tjänar betydligt mindre, visar en genomgång gjord av tidningen Vision. Den genomsnittliga årslönen för landstingsdirektör var 1,4 miljoner 2012, och för kommundirektörer 840 000.

ETC har utan resultat sökt Henrik Borelius för en kommentar.

Bäst betalda cheferna i privata välfärdskoncerner 2012:

Henrik Boreius, vd och koncernchef, Attendo                                 4 700 000

Fredrik Gren, vd och koncernchef, Ambea (Caremas moderbolag) 4 544 000

Carola Lemne, vd och koncernchef, Praktikertjänst                         4 380 000

Marcus Strömberg, vd och koncernchef, Academedia                     4 063 000

Thomas Berglund, vd och koncernchef, Capio                                 4 000 000

Bäst betalda cheferna i offentligt driven välfärd 2012:

Birger Jacobsson, sjukhusdirektör, Karolinska i Stockholm             2 160 000

Toivo Heinsoo, landstingsdirektör, Stockholms Läns Landsting    2 100 000

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör, Västra Götalandsregionen           2 052 000

Barbro Fridén, sjukhusdirektör, Västra Götaland                           1 716 000

Anders L. Johansson, landstingsdirektör i Västernorrland            1 680 000

Kent Werne

Denna text är publicerad i Dagens ETC 23/8 2013
Text © Kent Werne. För återpublicering krävs tillstånd av författaren.

Lämna en kommentar