Omsorgen om funktionshindrade granskad

Publicerad av

I senaste numret av tidningen Intra granskar jag de företag som driver omsorgsverksamhet för personer med funktionshinder – en artikel som bland annat Lars Ohly refererar till på SvD:s Brännpunkt. Granskningen, som du kan läsa här, visar att stödet till personer med funktionshinder alltmer har hamnat i händerna på riskkapitalbolag som gör stora vinster på skattefinansierad verksamhet, samtidigt som de gör allt för att undvika att betala skatt.

Den siffra som nämns i Svenska Dagbladet – tre miljarder i privata vårdvinster – är en uppskattning som jag gjort tidigare i ett par intervjuer. Så här har jag räknat: De tio största vårdföretagen gjorde en sammanlagd vinst på 1,7 miljarder 2009 (se den kommande granskningen i tidningen ETC). Samtidigt har de ca 60 procent av den privata skattefinansierade vårdmarknaden i sina händer. Uppåt 95 av den privata vården är vinstdriven. En rimlig uppskattning är därför att de privata vårdbolagen gjorde en vinst på omkring tre miljarder 2009.

Andra som bloggat om Lars Ohlys debattartikel i SvD och mina siffror  är Emil Broberg, Carl NetterbladAnders W. Jonsson, Francisco Contreras och Röda Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s