Intervjuad i SvD om Konspirationsfeber

Publicerad av

Svenska Dagbladet publicerar Ellinor Skagegårds intervju med mig om nya boken. Ett litet utdrag:

”− Allt fler människor faller genom kaninhålet och finner nya sanningar i påstådda konspirationer. Tittar man på opinions­mätningar och undersökningar som gjorts, så ser man att drygt en tiondel av svenskarna är öppna för, eller tror på, diverse konspirations­teorier, säger han.

Just nu är covidvaccinet i skottgluggen för diverse sådana. Den påstådda konspirationen kan handla om att läkemedels­bolagen vill tjäna pengar och därför fejkat pandemin för att få sälja in vaccin till hela världen. Enligt andra är det finansmannen och filantropen Bill Gates som ligger bakom det hela, antingen med syfte att utplåna jordens befolkning eller för att injicera mikrochip i oss för att kunna massövervaka oss. Enligt en tredje teori är syftet med vaccinet att förändra vårt dna och göra oss till lättkontrollerade transhumanister.

− Antivaxxare, pandemikritiker, 5g-skeptiker, Qanon-anhängare. De driver i grunden samma teorier även om de rör sig på en skala av världsfrån­vändhet gällande vilka det är som styr alltihop. Men allt kokar ner till att det är någon som vill oss ont, någon vill skada oss och sanningen döljs aktivt av medier, forskare och politiker som går i den dolda maktens ledband.

De senaste tio åren har Kent Werne sett en ökad exponering av konspirations­teorier i det offentliga rummet. De har blivit vanligare och sprids till allt fler, i synnerhet på nätet. Men konspirations­teorier har också torgförts i politiska sammanhang på ett sätt som vi inte sett sedan andra världskriget, menar Kent Werne. 2018 gav han ut boken ”Allt är en konspiration” (Ordfront) där han undersökte konspirations­tänkandets värld.

− Jag hade inte tänkt skriva någon mer bok, ämnet kändes uttömt. Men så kom pandemin. Den ruskade om spelbordet. Jag hade inte kunnat föreställa mig att konspirations­teorierna skulle få ett sådant här grepp om vår samtid, bli en del av mainstream-kulturen.”

Läs hela artikeln här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s