”Strålande folkbildning”

Publicerad av

Hynek Pallas rosar Konspirationsfeber i Sydsvenskan. Några utvalda citat:

”Redan 2018 publicerade Werne ’Allt är en konspiration’ som med sin kombination av intervjuer och idéhistoria brädade det mesta som har skrivits i ämnet de senaste åren.”

”Det är därför inte förvånande att Werne under pandemin fattade pennan igen. Som han skriver i förordet till den nya boken ’Konspirationsfeber’ så hade konspirationstron i några år rört sig precis under gränsen för feber. Men i januari 2020 började temperaturen stiga.
Resultatet är en så skicklig berättelse om ’infodemin’ – som WHO kallar ryktesspridningen om Covid-19 – att man inte lägger märke till sömmarna när boken rör sig mellan konspirationsteorier om sjukdomen och amerikansk politik. Eller från undervegetationen i svenska Facebook-grupper till brinnande judar i Strasbourg 1349 och dagens uppeldade 5G-master i Birmingham.”

”Lika bra som Werne är på att kondensera stora mängder fakta till rappt bladvändande är han på att undvika billig raljans. Det förmänskligar världsåskådningar som är främmande för många av oss.”

”Istället för att förlora sig i det lockande kaninhål som superstolleteorin Qanon utgör – där HBO:s dokumentärserie ’Q: Into the storm’ fastnade i våras – förklarar Werne pedagogiskt hur Qanon fungerar.”

”Likt siluetterna på omslagen ser vi kanske inte vad som är på väg. Men tack vare strålande folkbildning som ’Konspirationsfeber’ kan vi i alla fall vaccinera oss.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s