Varför är det bostadsbrist?

Publicerad av

2010 släpptes min reportagebok Du sköna nya hem – om utförsäljningen av allmännyttan. Jag skrev: ”Bostadsbristen växer, köerna blir längre och trängseln på bostadsmarknaden ökar för varje år. Folk fajtas om de lägenheter som finns och de alltför få som byggs.” Sedan dess har problemet växt, och faktiskt hamnat på den offentliga dagordningen. Men fortfarande saknas sammanhangen, de djupare analyserna, den historiska tillbakablicken. Och än så länge är min slutsats i Du sköna nya hem giltig: ”Ansvaret för att fixa fram bra bostäder har i stor utsträckning outsourcats till marknadskrafterna.”

Nyligen skrev jag ett längre reportage i ETC om bostadsbristen, det sömniga bostadsbyggandet och den allt mer koleriska bostadsmarknaden. Läs gärna I väntan på en bostadspolitik. En PDF-version med illustrativa diagram hittar du här.

En kommentar

  1. Hej
    Jag har inte läst din bok. Jag är involverad i problematiken. Om några månader i polen startar en fabrik där man ska producera bostad moduler. Planer finns att man skeppar modulerna till Sverige för montering. Byggande (montering) av 18 lägenheter på 77 m² tar en vecka. Huset är s.k. passivt hus, är obrännbar, konstruktionen har livslängd på 200 år. Priset för hus vid svenska gränsen är ca 4 600 SEK/m². Det är för lite plats att berätta mer, men om det finns intresse – då återkommer jag.
    Hälsningar
    Rikard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s