Joakim Larsson (M) intygar på Aftonbladet Debatt att Moderaterna i Stockholm visst gillar hyresrätter, och att det faktiskt kommer byggas en del framöver. ”I en storstad som Stockholm är hyresrätten lika viktig som bostadsrätten”, skriver han.
Fakta: de senaste åren har hundratals allmännyttiga fastigheter sålts till bostadsrättsföreningar i Stockholms stad, vilket är resultatet av en mycket medveten moderat politik. Genom informationskampanjer, tydliga direktiv till bostadsbolagen och låga försäljningspriser (halva marknadsvärdet) har ombildningarna drivits på i rekordfart. Bara sedan 2007 rör det sig om 23 000 lägenheter. Tillsammans med de 12 000 allmännyttiga lägenheter som ombildades åren 1999-2001 blir det totalt 35 000.Resultat: I Stockholms innerstad har allmännyttans andel av lägenhetsbeståndet sjunkit från 17,5 till 7 procent på ett decennium. I stadsdelar som Kungsholmen, Östermalm och Vasastan äger kommunen bara ett fåtal K-märkta fastigheter numera. Dessutom har tusentals privata hyreslägenheter ombildats på samma sätt som de kommunala. Och samtidigt har det byggts betydligt fler bostadsrätter än hyresrätter de senaste åren.
Resultat: På tio år har andelen bostadsrätter i innerstan ökat från 38 till 62 procent. Och det lär fortsätta i den riktningen. Moderaterna har i och för sig stoppat nya intresseanmälningar för ombildning av allmännyttan i innerstan, men de som redan ligger i pipeline ska fullföljas. Om alla går igenom är det inte mycket kvar sedan. Och dessutom kommer ombildningarna av de privatägda fastigheterna fortsätta.
Larsson gör också en stor grej av att (M) ska se till att det byggs 15 000 bostäder de närmaste fyra åren, samma takt som tidigare. Länsstyrelsen har kommenterat detta med att ”byggtakten fortsätter ligga på en alltför låg nivå”. För att hålla jämna steg med befolkningsökningen skulle det behöva byggas någonstans mellan 26 000 och 36 000 lägenheter i Stockholms stad de närmaste fyra åren (52 000 – 72 000 i länet). Med Larssons målsättning kommer alltså bostadsbristen att öka. Att bara 6000 av de 15 000 aviserade lägenheterna dessutom kommer bli hyresrätter rimmar också det illa med behoven. Efterfrågan är nämligen störst på billiga hyresrätter, konstaterar Länsstyrelsen (om nu någon hade missat det). Randanmärkning: att tusentals billiga hyresrätter ombildas till dyra bostadsrätter är kanske ur det perspektivet inte helt bra.
Ibland är det rätt långt mellan retorik och verklighet i politiken, vilket också Kenneth Andreasson konstaterar i en ledarkrönika i Aftonbladet, apropå Joakim Larssons debattartikel och Du sköna nya hem.
Läs mer om ombildningarna i Stockholm, bostadsbristen och historien bakom det vikande bostadsbyggandet i min reportagebok Du sköna nya hem.
Andra bloggar som tagit upp Joakim Larssons debattartikel hittar du här, här och här.