Om Amerikansk höst i Respons: ”Lärorikt och insiktsfullt.”

Publicerad av

För ett år sedan släpptes min reportagebok Amerikansk höst. En senkommen och positiv recension i tidningen Respons (en nystartad, ambitiös, akademisk, svensk variant av New York Review of Books) finns nu på webben. Här följer ett utdrag, som samtidigt funkar som en lysande sammanfattning av boken:

”Wernes nutida historik över den bostads- och lånebubbla som accelererade under Bill Clinton är utmärkt. Linjen därefter är redan utstakad: kollapsen, fallande priser, arbetslöshet, exekutiva auktioner, drömmen i kras, misär. Här finns mycket renodlat lurendrejeri men det avgörande är att systemet stimulerar och understöder en närmast surrealistisk spekulationslogik. Ingen reglerar tillställningen. De som betalar i sista instans är förstås ”vanliga” människor, vilkas personliga historier Werne i några fall illustrerar i ögonöppnande detalj. Styrkan i boken ligger i kopplingen mellan strukturanalysen och historiken. Nerslagen fortsätter med Philadelphia, som representerar finanssektorn, men där Werne också fångar hela det sociala spektrum som påverkas av jobbförlusterna, den katastrofala sjukvårdssituationen generellt och för arbetslösa och låginkomsttagare i synnerhet. I Detroit möter vi bilsektorns storskaliga nedmontering, det sociala kontraktets upplösning, fackföreningsrörelsens kris. Resan fortsätter så till Arkansas och New Orleans. Här blir Walmart, varuhusjätten, exempel på den nya postmoderna låglönevärlden, ett mardrömsliknande, perverst planhushållningssystem utan fackföreningar och rättigheter. I New Orleans belyser Werne rasismens effekter efter Katrinas anstormning, som bland annat visat sig i eliminering av huvudsakligen svarta områden under uppbyggnaden. Resan fortsätter med buss till Chicago, där Werne belyser rasismens urbana sociologi och spatiella logik, och slutar i New York och Wall Street under Occupy-rörelsens tecken. I sin skildring visar Werne samtidigt på oppositionens begränsningar och på finanssektorns groteska och obscena avsaknad av gränser. Resan genomsyras av ojämlikhet, en upprörande, vidrig ojämlikhet som representeras av en lång serie personliga historier och öden. Det är lärorikt och insiktsfullt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s