Vinstdriften ställd mot väggen

Publicerad av

Såväl vinstförespråkare som kritiker har sprutat ur sig debattartiklar, rapporter och personangrepp inför S-kongressen i Göteborg. Och för den som söker underbyggd kunskap kan det vara svårt att navigera bland utfallen.

Jag hoppas att artiklarna jag skrivit de senaste veckorna kan vara till hjälp.

Läs kartläggningen av de tio största privata välfärdskoncernerna i ETC, där siffran 2,3 miljarder kanske säger en del. Så mycket vinst gjorde jättarna 2011. Det motsvarar lönekostnaden för 5 750 heltidsanställda sjuksköterskor. Och det är främst genom att dra ner på personalstyrkan som vård- och skolkoncernerna skapar vinst. Spana också in den här sammanställningen av koncernerna och deras ägare.

En av de svällande vinstmaskinerna är Academedia, som tjänar pengar (knappt 300 miljoner 2011) på att ha färre lärare än snittet, och dessutom fler outbildade lärare. Mycket tyder också på att de konkurrerar om eleverna genom att sätta överbetyg. Läs om det i Skoljätte blåser upp betygen – gör rekordvinst.

Jag har också granskat vinstdriftens och riskkapitalbolagens framfart inom handikappomsorgen, i tidningen Intra och i Dagens Arena. Riskkapitalbolagen tjänade en halv miljard på personer med funktionsnedsättning 2011, och även privatpersoner har blivit mångmiljonärer på att starta och sälja assistansbolag. Hur är det möjligt? Det handlar framförallt om en naiv tilltro till vinstdrivande företags goda avsikter, vilket skapat ett system som är lätt att utnyttja, men också om lönepress och sämre anställningsvillkor för privatanställda assistenter. Dessutom, visar en statlig utredning, driver vinstintresset upp Försäkringskassans kostnader, vilket slår mot de assistansberättigade.

Vinstförespråkarna har hittat ett nytt argument på senare tid: att ett vinstförbud är ett slag mot alla kvinnor i välfärdssektorn. Om hur galet det resonemanget är skriver jag i den här krönikan: Riskkapitalet exploaterar kvinnors omsorgskraft.

Det finns många myter om riskkapitalbolagen och vad de har i välfärden att göra. Jag har studerat fenomenet i tre år, och sammanfattat det hela i ett par artiklar. Läs Vinsten framför allt, men också den första artikeln jag skrev på temat, Jackpot i vård.

Andra inlägg om vinsterna i välfärden: Kristin LinderothJohan Ehnrenberg, Anneli Nordström, Lena Sommestad, Anders Svensson, 90 procent vill ha samhällsvinst.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s